Weerbaarheid

Weerbaarheid kent twee vormen: Fysieke weerbaarheid en Mentale weerbaarheid.

Fysieke weerbaarheid
Dit betreft alles wat je doet om fysiek goed weerbaar te zijn om elke dag in welke situatie dan ook 'je mannetje te staan'. En nee, hiermee bedoel ik niet alleen in gevecht situaties, maar vooral al het andere. Wat is al dit andere dan? Graag leg ik jou dit uit.

Vanaf het moment dat jij opstaat en totdat jij weer naar bed gaat, WAT doe je dan? Geef jij je vooral over aan de dag (alles wat er gepland staat enz.), zodat jij geleefd wordt? Of neem jij de touwtjes, de regie in eigen hand en bepaal jij dat jij 's avonds dus met een voldaan gevoel je bedje in kan kruipen. Als jij vooral leeft vanuit jouw hoofd en de dagen dus zonder 'blikken of blozen' aan je voorbij gaan neem jij niet bepaald regie over jouw leven. (leef jij veelal uit jouw hoofd is mijn vorige blog bericht wellicht iets voor jou!)

Wat kun je doen om jouw fysieke weerbaarheid te vergroten? 
Denk aan ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga, krachttraining, zelfverdediging, hardlopen, mobiliteits training, agility training, dansen, koud douchen, ijsbad, op blote voeten lopen.. én door NATUURLIJK te eten. Onbewerkte producten. Dus heeft de natuur het niet geproduceerd, maar mannen in witte jassen (fabriek), laat het dan lekker staan, want als mannen in witte jassen het hebben gemaakt eindig je uiteindelijk ook weer bij de mannen in witte jassen (ziekenhuis).
En al het andere waar jou ademhaling en/of jou hartslag van versneld of je lichaam van begint te kraken. (mijn lichaam kraakt nog weleens bij het oefenen van yoga😉) Dit kraken betekent dus dat jij hiermee door mag gaan, dat er nog wat stappen te maken zijn. 

Mentale weerbaarheid
Onze generaties worden steeds zwakker, onze mentale weerbaarheid wordt steeds zwakker! We kunnen/mogen niks meer zeggen want we raken weer één of ander teer zieltje. Iedereen om dit tere zieltje heen dient zich steeds meer aan te passen. Zelfs de wetgeving wordt hier op aangepast. 
Ik geloof erin dat het andersom mag. Want ook dit tere zieltje heeft het recht om zijn/haar volledige potentieel te leven. Vanuit dat innerlijke vuurtje. 
Maar als wij alleen maar rode lopers uitrollen voor deze tere zieltjes en nog meer kussens rondstrooien over de hele wereld, zodat ze vooral lekker zacht vallen als ze vallen, worden we hier zeker niet weerbaarder door. Sterker nog, alleen maar zwakker! 
Dus de omgeving dient zich niet aan te passen, maar JIJZELF! Misschien ben jij wel dat tere zieltje..  of niet..
We kunnen de omgeving namelijk niet aanpassen, alleen hoe wij zelf naar situaties kijken, naar het leven kijken. 
Want je zegt toch ook niet op de verjaardag van je beste vriend(in) "zó nu trek ik mij de feestmuts op en stuur ik jouw familie naar huis en nodig ik mijn familie uit, terwijl jij bij hem/haar thuis staat". Lees de vorige zin nog eens, want dit is wat letterlijk gebeurd lieve, mooie zielen. Maar dan in het groot, vanuit de overheid en stilletjes aan verspreid dit zich mondiaal.
Mentale weerbaarheid komt van binnenuit!

Alles wat jij doet om jouw mentale weerbaarheid te vergroten, dit kan zijn: de natuur in(!), ademhalingsoefeningen en verschillende ademtechnieken, meditaties, mindfulness, yoga, krachttraining, zelfverdediging, hardlopen, ecstatic dance, koud douchen, ijsbad, op blote voeten lopen..
En al het andere waar jij contact maakt met jouw binnenwereld. Want uiteindelijk is het raakvlak van Fysieke en Mentale weerbaarheid, dat het van binnenuit komt. Dat jij goed zorgt voor jouw binnenwereld. Én door NATUURLIJK te eten. Onbewerkte producten. Dus heeft de natuur het niet geproduceerd, maar mannen in witte jassen (fabriek), laat het dan lekker staan, want als mannen in witte jassen het hebben gemaakt eindig je uiteindelijk ook weer bij de mannen in witte jassen (ziekenhuis).
Je ziet dat er verschillende dingen goed mogelijk zijn om zowel jouw Fysieke én Mentale weerbaarheid te vergroten.


Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Vul hieronder het contactformulier in! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.